Στο σημερινό blog θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας υγιεινά και οικονομικά βούτυρα ξηρών καρπών.

Αρχικά, οι πιο συνηθισμένοι ξηροί καρποί που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή βουτύρων είναι το φιστίκι πίνατς, το φουντούκι, το κάσιους και το αμύγδαλο. Με εξαίρεση, ίσως, το πίνατς, οι υπόλοιποι ξηροί καρποί, λόγω του κόστους τους, καθιστούν το βούτυρό τους αρκετά ακριβό. Γι αυτό το λόγο, μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας. Χαρακτηριστικά, θα χρησιμοποιήσουμε 250gr από τον καρπό της επιλογής μας, και θα τον ζεστάνουμε είτε στα μικροκύματα σε μέτρια θερμοκρασία είτε σε προθερμασμένο φούρνο για 3 με 5 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε σε ένα blender κι αφού προσθέσουμε 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο ή φιστικέλαιο και λίγο αλάτι (προεραιτικά), χτυπάμε για ένα λεπτό μέχρι να διαλυθούν οι ξηροί καρποί. Έπειτα, ελέγχουμε το μείγμα κι αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο ηλιέλαιο (ή φιστικέλαιο). Συνήθως, το κάσιους χρειάζεται 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο διότι είναι ένας καρπός που «αλευρώνει» εύκολα κι επομένως το μείγμα δεν θα γίνει τόσο υδαρές. Ολοκληρώνουμε χτυπώντας για ακόμα 5 λεπτά με κάποια μικρά διαλείμματα βέβαια διότι δεν θέλουμε να χαλάσει το blender. Μόλις τελειώσουμε, προσθέτουμε το μείγμα σε ένα βαζάκι και το διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος, όπως όλους τους ξηρούς καρπούς. Καλή απόλαυση!!!

ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ, Ο «ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στο πρώτο άρθρο του blog μας, θα ασχοληθούμε με τη μαύρη σταφίδα και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή της τη φετινή χρονιά....
ΜΕΡΙΔΕΣ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το τί σημαίνει μία μερίδα ξηρών καρπών. ...